Elevhistorier

Elevhistorier


Towe, student


Efter att i många, många år känt mig motarbetad av min egen kropp, upplevt kraftig spänning, smärta och stelhet i rygg och nacke hjälpte alexandertekniken mig att hitta ett välmående i vardagen. Alexandertekniken lärde mig att använda min kropp på rätt sätt och jag upplevde redan efter första lektionen stora och positiva förändringar. Den första upptäckten var att jag inte längre började dagen med kraftig värk och stelhetskänsla, utan kände mig istället mycket piggare än jag gjort på väldigt länge. Jag märkte även att andningen cirkulerade mycket bättre än tidigare, det kändes som om lungorna plötsligt hade plats att utvidgas. En känsla av lättnad över att nu verkligen kunna leva i min egen kropp, röra mig i samspråk med kroppen och samtidigt känna mig stadigt förankrad till marken, infann sig. Detta var helt nya upptäckter för mig och det var förvånande att märka vilken skillnad det gjorde för mig i min vardag. Jag lärde mig oerhört mycket av alexandertekniken och jag känner verkligen en stor skillnad i mitt fysiska mående nu jämfört med innan. Och något som gör mig extra glad är att det känns som en långsiktig förändring.Anna, pensionär


Jag har vuxit upp med en krånglande, i perioder ohanterlig rygg, och sökt hjälp på skilda håll (ortoped, olika sjukgymnaster, kiropraktor, massör) ett antal gånger. Vid uppnådd pensionsålder råkade jag träffa på alexandertekniken som metod. Efter runt dussinet behandlingar hos Björn Jungner i Malmö, är jag i stort sett problemfri. Jag är rörlig och nästan helt smärtfri. En oväntad effekt är att en tennis- och golfarmbåge, som i minst ett decennium varit ett stort och plågsamt problem, helt har upphört att besvära mig.Magdalena, processledare


Alexandertekniken har gett mig möjligheten att börja lära mig att inte bara vara ett offer för ryggont och annat ont. Jag har börjat lära mig att jag faktiskt har ett val och vilka rörelser jag kan välja mellan. Resultatet? Jag får fortfarande ont i ryggslutet då och då, men det försvinner mycket snabbare än förut och jag upplever också att jag kan påverka det. Däremot är det länge sen nu som jag senast var spänningstrött i nacke och axlar.


Björns styrka? Han lever som han lär och är en lärare med ett naturligt och absolut fokus då han guidar till nya rörelsemönster och gör det möjligt att få vara en fullständig nybörjare!Annette, cellist


Alexandertekniken hjälper mig att hitta en mer upprätt och naturlig hållning (vid cellon och annars) och bli medveten om hur jag ofta i onödan "missbrukar" kroppen vid cellospelet. Som en följd härav lär jag mig släppa onödiga spänningar, vilket fungerar utmärkt i förebyggande syfte.

Förutom att behålla fokus på musiken får jag med alexanderteknikens hjälp ett redskap att även kunna fokusera på en "fri nacke", t ex inför en svår passage (istället för att spänna mig av nervositet).

Det blir lättare och roligare att spela, helt enkelt!Nicolas, jurist och musiker


Jag kom först i kontakt med alexanderteknik när jag var på Artist- och Musikerhälsan i Malmö och provade ut nya hörselskydd. Som sångare hade jag tidigare upplevt vissa problem med spänningar i kroppen, framförallt i hals/nacke, som jag talade med min audionom om, och hon tipsade mig om att ta kontakt med Björn Jungner. Jag läste lite om alexanderteknik på Björns hemsida och nätet i övrigt och blev intresserad, varpå jag tog kontakt med Björn och bokade in tid för min första lektion. Trots att jag hade läst lite på nätet var jag inte säker på vad jag hade att förvänta. Lektionen var intressant och jag fick en första inblick i hur alexanderteknik fungerar. Kvällen efter min första lektion hade jag en konsert i Köpenhamn, och när jag stod och värmde upp inför detta kände jag en oväntat stor förändring rent kroppsligt, framför allt i armar och axlar. Jag kände mig följsam på ett sätt som var helt nytt för mig och konserten gick kanon! Detta gav mig naturligtvis mersmak, om man kunde känna så pass stor skillnad efter bara en lektion ville jag veta hur bra jag kunde bli med fler lektioner.


Idag har jag snart tagit 30 lektioner för Björn, min kropp och psyke har förändrats på ett fantastiskt sätt, både i min karriär som musiker och i det vardagliga livet. Björn är en skicklig lärare och framförallt engagerad i min utveckling. Detta är något jag kommer att fortsätta med!Kerstin, 72 år


Anledningen till att jag sökte upp Björn Jungner var att jag under några månaders tid fått allt mer ont i nacken. Eftersom jag trodde att orsaken var mitt flöjtspelande, vände jag mig till en alexanderlärare, som jag visste hade erfarenhet av musiker. Nu visade det sig att mitt onda berodde på begynnande artros i nacken, men icke desto mindre kom alexandertekniken att vara till stor hjälp för mig.


Jag lärde mig parera smärtan, som därigenom blev mindre. Dessutom har mina lektioner hos Björn medfört andra tydliga fördelar. Mitt flöjtspel har blivit bättre och stadigare genom att jag fått en ledigare och mer medveten hållning. Armarna känns friare och jag har bättre kontroll över min kropp. Jag upplever mig själv som längre och har fått bättre balans. De ryggproblem jag hade är borta.


Björns tydliga och klara sätt att undervisa gjorde det lätt att förstå alexanderteknikens mål och metod och efter bara några lektioner kändes det som att jag vuxit minst en halv meter och jag gick fritt och ledigt.Eva, sångpedagog


Jag är sångpedagog och som sådan intresserad av att förkovra mig i bl.a. kroppsmedvetenhet. I sång är det av största vikt att ha en bra hållning och att vara så avspänd som möjligt i hals/nacke/rygg för att möjliggöra en god andning, vilket i sin tur är grunden för en avspänd och sund röstanvändning. Därför har jag synnerligen god nytta av de kunskaper jag fått från Björn om alexanderteknik, som mycket tangerar och överensstämmer med det man jobbar med i sång.


Eftersom både riktig hållning och andning dessutom är två av de viktigaste komponenterna för god hälsa är alexanderteknik något som alla borde få chans att lära sig. En investering i livskvalité!

Nyhetsbrev


Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få information om workshops och erbjudanden.


Fyll i din mailadress här:

Ont i ryggen?


Läs i British Medical Journal om vad forskningen säger om alexanderteknik och smärta i ländryggen.

Presentkort


Ge bort alexanderlektioner!

Presentkortet skickas via mail eller vanlig post.


Läs mer och beställ här.


Sidan senast uppdaterad:

2021-01-19